Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσα είναι μια φάουσα;

Εννιάμισι χιλιάδες ευρώ. EUR 9500.
Περίπου, ακάθαρτα. Παίζουν όμως άλλα τόσα σε επιδόματα.

Σκέφτουμαι τζιαί γράφω:
Μου φαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό πληρώνει περίπου 250EUR φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας (παρακαλώ διορθώστε με ή δώστε ακριβέστερα στοιχεία αν έχετε).
Τωρά: 9500/250= 38.
                 38*13= 494.

Πάνω-κάτω 500 οικογένειες, 1000 αν τα επιδόματα είναι άλλα τόσα, πληρώνουν φόρο για το σπίτι που κατοικούν για να πληρώνεται ΕΝΑΣ.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι ο μέσος άνεργος παίρνει επίδομα ανεργίας γύρω στα 500EUR για 6 μήνες, δηλαδή περίπου 3000EUR και το κράτος μας το κραταιόν, το διεθνώς αναγνωρισμένον, ΠΛΗΡΕΣ μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, ξοφλά την υποχρέωση έναντι του πολίτη του.

Αν μια οικογένεια ξοδεύει περίπου 200EUR το μήνα στο σούπερμακετ τότε περίπου 36EUR πάνε στο κράτος. Αν ο τύπος τούτος πάει στην τουαλέτταν του γραφείου του η ώρα εννιάμιση το πρωΐ τζιαι τύχει να εν δυσκοίλιος, θα πκιερωθεί τούτα τα λεφτά πριν να τραβήσει το καζανάκι ενώ το νερό , το κωλόχαρτο τζιαι το ρεύμα θα τα χρεωθούμεν εμείς. Ναι εμείς. Εγώ, εσύ, ο Στροβολιώτης, ο Κουκουμάς, ο Ασέρας, ο Ολύμπιος τζιαι ούλλοι οι φίλοι μας στο φέησμπουκ.  

Οι υπολογισμοί που μπορούν να γίνουν είναι πάρα πολλοί. Πόσα κιλά αλεύρι αγοράζει κανείς με το μισθόν τούτου του αθρώπου; Πόσα πακέτα μακαρόνια; Ρύζι; Πάμπερς; Ποδηλατάκια;

Τι θκιάολον προσφέρει στην πατρίδαν μου τούτος ο άθρωπος για να αξίζει τούτα τα λεφτά;

Τζιαι δεν είναι μόνος του βέβαια. Πόσοι ένουν; Πόσοι εν τούτοι που καταδέχουνται να πκιερώνουνται που το υστέρημαν του άλλου; Ή καλλύττερα ΠΟΙΟΙ ένουν; Εν Κυπραίοι; Έλληνες οξά Τούρτζιοι; Κουμμουνιστές οξά δεξιοί; Αγωνιστές οξά αντιστασιακοί; Θκιαβάζουν Μαρξ οξά Σμιθ; Καταλάβουν τούτα που θκιαβάζουν; Αγαπούν;14 σχόλια:

 1. μιλάς για τον μισθό του Δημητριάδη; εκαταλαβα σωστά;

  εγω ένι ξερω αν ο μισθος του Δημητριαδη εν μες τον προϋπολογισμο του κρατους...ένι;

  τζαι αν ένι, που εν παρα πολλα λεφτα, γιατι πρεπει να καμουμεν υπολογισμούς δηλαδη για να αποδειχτεί με τί ισουται τουντο ποσό;

  αν εν μες τον προϋπολογισμό του κρατους εν τον πιαννουν οι περικοπες που εγίναν για τους αξιωματουχους; ενι ξερω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εν έσιει σχέσην ποιός ένι ούτε που ποιόν προϋπολογισμόν φκαίννει. Έθελα να βάλω το νούμερον σε καθημερινά πλαίσια, τωρά τελευταία οι σιηλιάες τζιαι τα δισεκατομύρια εγινήκαν απλές λέξεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μια φάουσα σε νούμερα; πολλά
  400 ΟΟΟ με 700 000 τόκους το χρόνο εισόδημα που καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς καταβολή φόρων, άλλα που τες τοπικές επιχειρήσεις που πουλούν "αληθινή ενημέρωση"
  ενάμιση δις περιουσία μεγάλος αγγλοελληνοκύπριος
  μισό δις περιουσία ο μεγάλος ελληνοκύπριος
  σχεδόν ένα δις περιουσία 3 μητροπόλεις
  τζιαι
  3 δις σύνολο σε μη εξυπηρητούμενα δάνεια από τους 4-5 μεγάλους δραστήριους ευεργέτες της χώρας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παύλο παραίτα. Μεν κάμνεις όπως τους οικολόγους ή όπως τον Περδίκην. Το να συγκρίνεις τον μισθόν του προέδρου ή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας με τζιείνον του άνεργου είναι ο ορισμός του λαϊκισμού. Σύγκρινε τον με τον μισθόν του καθηγητή του πανεπιστήμίου. Με τζιείνον του πρύτανη. Με τον μισθον που έπιαννεν όταν ήταν καθηγητής στην Αγγλίαν. Με τον μισθόν του διευθυντή της Λαϊκής (που τον πληρώννει ακόμα το κράτος αφού εν ο κύριος μέτοχος τζιαι αφού εν τους απολύσαν ακόμα), με τον μισθόν του διευθυντή της τράπεζας Κύπρου, με τον μισθόν ενός μέσου ποδοσφαιριστή του Αποέλ, της Ομόνοιας, της Ανόρθωσης ή του Εθνικού Άχνας.

  Τον μισθόν της κεντρικής τράπεζας μπορεί τζιαι να τον πληρώννουν τα κέρδη των τραπεζών που εποπτέυει τζιαι όχι μόνον ο μικρός φόρος που πληρώννεις. Γιατί αν συγκρίνεις τον φόρον που πληρώννεις εσύ σε σχέσην με έναν Γερμανόν ή με έναν Δανόν που κερδίζει τα ίδια λευτά θα δεις ότι πληρώννει δύο ή τρεις φορές παραπάνω φόρον που σέναν τζιαι ο κεντρικός τραπεζίτης του κερδίζει δύο φορές παραπάνω που τον μισθόν του δικού σου.

  Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμεν όλα φίλε. Σπάνια εδιαφώνησα μαζί σου, αλλά παρόλον που καταλάβω τζιαι νοιώθω τον πόνον σου για την δυσκολίαν του ανέργου δεν καταλάβω την πικρίαν σου για τον μισθόν του αθρώπου τούτου. Στο κάτω-κάτω επήαν τζιαι φέραν τον τζιαι εξαπόλυσεν τες δουλειές του. Δεν ηρτεν να θκιακονύσει δουλειάν.

  Αν νομίζεις ότι οι κρατικοί αξιοματούχοι πιάννουν πολλά λευτά να πάεις να έβρεις τους βουλευτές που ψηφίζεις τζιαι να τους ηζητήσεις να εγράψουν θέμαν στην βουλήν να μειώσουν τους μισθούς. Όι να θκυαλέεις έναν τζιαι να τον κατηγοράς λες τζιαι κλέφτει τα. Άλλοι τα κλέφτουν φίλε. Τζιαι πολλά παραπάνω που ενιάμισι σσιηλιάδες τον μήναν.

  Ενιάμισι σσιηλιάδες τον μήναν πληρώννω εγώ δακάτω που ζώ έναν αρχιτέκτοναν γαμώ το, για να κάμνει μιαν μπανάλ δουλειάν. Όχι να διοικεί την κετρικήν τράπεζαν του τόπου

  Κοίταξε δαμαί να δεις τον ΜΕΣΟΝ μισθόν ενός τραπεζικού υπαλλήλου των βασικών ευρωπαϊκων τραπεζών όχι των διοικητών
  http://score-advisor.com/wp-content/uploads/2013/05/Image12.jpg

  O μισθός του Ντράγκη που εν που πληρώννεται επίσης που τους φόρους σου εν 345 252 € συν τα ψιλά, συν επίδομαν διαμονής στο εξωτερικόν

  Η ιστορία τούτη εξεκίνησεν που τους οικολόγους που ξαφνικά θέλουν να σώσουν τον τόπον. Αρώτα πόσα έπιαννεν η Παναγιώτα πριν να την διορίσουν τζιαι πόσα πιάννει τωρά. Πόσα θα έπιαννεν ο Περδίκης αν εξασκούσεν σαν πολιτικός μηχανικός τζιαι πόσα πιάννει τωρά.

  Ούλλα εν σχετικά φίλε. Ή θα έχουμεν σοσιαλισμόν όπως στην Κούβαν, ή θα δεχούμαστιν τους κανόνες που διπραγματεύκουνται οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι.

  Εγώ θα επροτιμούσα να εν σαν την Κούβα. Εμίλησα με τον διευθυντήν του Ξενοδοχείου Κάπρι. Ενας άσιλα επαναστάτης άθρωπος. Λαλεί μου, "πιάννω λλιόττερα που τον πόρτατζιην που πιάννει τα παξίσια που τους τουρίστες που τους κουβαλεί τες τσέντες τους τζιαι διευθύνω 300 άτομα. Οδηγώ έναν Λάτα τες μισές μέρες της εφτομάδας διότι τες άλλες μισές οδηγά το ο υποδιευθυντής. Τί να τα κάμω τα λεφτά όμως εγώ σαν άτομον άμαν θα περνούν καλά μόνον τα μωρά μου τζιαι να θωρώ τα μωρά του συναθρώπου μου να δυστυχούν. Προτιμώ να δουλεύκω να πάμεν μπροστά ούλλοι μας"

  Ονειρεύκουμε φίλε μου μιαν κοινωνίαν με έτσι αθρώπους. Δεν ηξέρω αν εν δυνατή με την ελευθερίαν του λόγου, την ελευθερίαν του συναρθροίζεσθαι, την ελευθερίαν του να αγωνίζεσαι υπέρ ή εναντίον τζιείνου που θεωρείς σωστόν. Μεταξύ της Κούβας τζιαι της αστικής έστω ελευθερίας προτιμώ την δεύτερην τζιαι θα συνεχίζω να ονειρεύκουμαι την αθρωπιάν της πρώτης. Αλλά δεν θα κατηγορήσω ποττέ κανένα για έναν μισθόν που δεν έκλεψεν για να τον αποχτήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το θέμαν δεν είναι πόσα ποιάννει ο Πανίκος. *Πρέπει* να ποιάννει πολλά, δεν το αμφισβητώ. Ανεξαρτήτως όμως προϋπολογισμού, συμβολαίου κλπ, του έχει ζητηθεί, ή έχει προσφερθεί να μειώσει τον μισθό του; Και πόσο; Η μυστικότητα γύρω από το θέμα τούτον είναι μάλλον περίεργη. Αν ήταν μάγκας, να έλεγε, ναι, έποιαννα τόσα, μου έχει αποκοπεί τόσο για να συνάδει ο μισθός μου με την ντε φάκτο μείωση του ΑΕΠ του τόπου.Και να συνάδει με την αποκοπή στα εισοδήματα όλων των άλλων Κυπραίων.

  Πάντως είναι ενδιαφέρον πως σύμφωνα με τον πίνακα που παραθέτει ο Ασερας, μόνον στην Deutsche Bank ποιάννουν παραπάνω…(ναι, λέει είναι οι υπάλληλοι, αλλά μάλλον φαίνεται υπερβολικό να έχουν όλοι οι υπάλληλοι της Deutsche Bank μέσο όρο μισθού €138000!)


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ασέρα τζιαι ναι τζιαι όι. Όπως είπα της Δις έθελα να βάλω τούτα τα νούμερα σε πλαίσια της καθημερινότητας μας. Ο τζύρης μου είπεν πριν λλίον τζιαιρόν ότι αθθυμάται μιτσής που οι ριάλες τζιαι τα γροσούθκια είχαν αξίαν για τον Κυπραίον τζιαι τωρά μιλούμεν για δισεκατομύρια παντές τζιαι εν κιλά πατάτες.
  Επίσης εν τζιαι θέμαν ηθικής. Την ώραν που συνανθρώποι μας πεινούν κάποιοι μεγαλουπάλληλοι συμπληρώνουν αιτήσεις για να πκιάουν την πεζίναν τους πίσω ή κινούν αγωγήν του κράτους αμπα τζιαι χάσουν 3% που τες 100000 ευρώ που πκιερώνουνται. Τούτη εν η ελίτ του τόπου. Αριστεροί τζιαι δεξιοί λυσσιασμένοι να ξιζουμίσουν τζιαι το τελευταίον ευρώ που τόυτον το κράτος ακόμα τζιαι τωρά, μετά που τούτη η ίδια η ελίτ έκαμεν τα σκατά. Γιατί έννεν ο πελεκάνος ή ο οδοντογιατρός ή ο ταμίας της Λαϊκής που τα εσκατώσαν. Εν ούλλοι τούτοι που πκιάννουν κάτι πρησμένα τσιέκκια με την στάμπαν της Κ.Δ. πάνω. Τζιαι το πιο τραγικόν είναι ότι την ώραν που ο Πανίκκος ή ο Αντρίκκος ή η Μαρία τρων τζιαι σπάζουν εμείς συζητούμεν αν εν πιο σκατά ο φιλελευθερισμός ή ο κουμμουνισμός, παρτάρουμεν το Πανίκκον που εν κουμμουνιστής ή τον Αντρίκκον που εν φιλελεύθερος τζιαι είμαστεν έτοιμοι να ψηφίσουμεν ΟΧΙ μέμπα τζιαι φανεί ότι συφφωνούμεν κάπου τζιαι σίουρα μέμπα τζιαι αναγκαστεί ο Πανίκκος τζιαι ο Αντρίκκος τζιαι η Μαρία να μοιραστούν την πίτταν με τον Αχμέτην τζιαι τον Μουσταφάν. Έννεν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ο επιχειρηματίας που εν πιερώννει τους φόρους του ή που πιάννει χαλαρώσεις, ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, αμνηστείες εν σε απασχολεί όμως απότι φαίνεται
  ο οποίος καρπούται ουσιαστικά πολλαπλάσια που το δημόσιο...
  στην πολιτική έσιει σημασία όι μόνον τι λαλεί κάποιος, αλλά πότε το λαλεί, σε ποιον το λαλεί, γιατί το λαλεί, τζιαι τι εν λαλεί κάποιος...
  φιλικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν με απασχολεί σε τούτον το ποστ, όπως δεν με απασχολεί η παιδεραστία και η βία στην οικογένεια χωρίς να σημαίνει ότι τις επικροτώ. Επίσης άλλον ένας πολίτης που παρανομεί τζιαι άλλον η θεσμοθετημένη ξιμαρισιά που σχολιάζω.

   Θα δεχτώ όμως ότι θα πρέπει να γράψω τζιαι για τούτους που λαλείς τζιαι τες σχέσεις τους με κόμματα. Μπορεί να ανακατώσω τζιαι το ΑΚΕΛ όμως τζιαι να κακοφανιστεί κανένας αναγνώστης...

   Διαγραφή
 8. η παιδερεστία τζιαι η βία στην οικογένεια εν άσχετα δαμέ
  τζείνα που σου λαλώ εν άμεσα συνδεδεμένα με το τι σημαίνει "μια φάουσα απολαβές", "ελίτ", ανισότητα, διασπάθιση δημόσιου χρήματος κλπ κλπ που σχολιάζεις
  ούτε εγώ μιλώ μόνο για παρανομία δαμέ - η νομότυπη φοροαποφυγή, τζιαι τα "κίνητρα" (χαλαρώσεις, ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, αμνηστείες κτλ) εν πλήρως θεσμοθετημένα...

  όσο για την εμπλοκή τζιαι ευθύνη τζιαι του ΑΚΕΛ εν νομίζω να κακοφανίζουνται τουλάχιστον οι σοβαροί σου αναγνώστες (αρκεί φυσικά να υπάρχει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας τζιαι η ισορροπία κάποιου μέτρου - πχ να μεν γίνονται γαργάρες τα εκατομύρια τζιαι να σσιήζουνται μαγιώ για σιηλλιάες)...
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα μιλούμεν τελικά για το ίδιον πράμαν! Έκαμα ξεκάθαρον ότι ο Δημητριάδης ήταν απλά η αφορμή, οι συνομωταξία τούτη περιλαμβάνει πολλούς. Για να μπόρει όμως ο Λούτσιος τζιαι ο Λεπτός τζιαι ο Κιττής τζιαι ό όποιοσδήποτε να εκμεταλλεύουνται σημαίνει ότι τζιαι πολιτικοί αλλά τζιαι "τεχνοκράτες" εν ανακατωμένοι. Τζιείνον που λαλώ εγώ τζιαι τζιείνον που λαλείς εσύ εν συμπτώματα της ίδιας αρρώστιας. Τούτοι που είτε εδιοριστήκαν είτε εκλεγήκαν για να διοικήσουν όχι απλά απέτυχαν αλλά μας πρόδωσαν. Κανένας δεν με έπεισεν ότι δρα για το καλόν του τόπου τζιαι γι' αυτόν εγώ όπως τζιαι ο παραπάνω κόσμος αμφισβητούμεν πλέον το δικαίωμαν τους να πκιερώνουνται τούτα που πκιερώνουνται. Οι επιχειρηματίες σεν με απασχολούν τόσο γιατί απλά οι υποχρεώσεις τους εν απέναντι στο νόμο τζιαι τες συνειδήσεις τους, αναμένω όμως που το Φούλλην να δει το καλόν του τόπου τζιαι όι του κουμπάρου του τζιαι αναμένω που τον Πανίκκον να δει το καλόν του τόπου τζιαι όι του παρέα του που τον εδιόρισεν. Αν ήσουν δικαστής θα ετιμώρας πιο αυστηρά τον Φούλλην οξά τον κουμπάρον του;

   Διαγραφή
 9. ερκούμαστεν που διαφορετικές αφετηρίες τζιαι έχουμεν άλλους τρόπους σκέψης, ιδεολογικές οπτικές κλπ αλλά εσυνεννοηθήκαμεν σε κάποια βασικά. ας τα κρατήσουμεν τούτα.
  να μεν σου πω πχ ότι στο δικό μου θεωρητικό πλαίσιο δεν υπάρχει καλόν του τόπου αλλά πάλη των τάξεων ή ότι ο κάθε φούλης εν μπορεί στες δεδομένες συνθήκες να μεν εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες είτε εν κουμπάροι του είτε όι
  τζιαι να μεν σου πω ότι ένας με το δικό σου θεωρητικό πλαίσιο θα μπορούσε να σου αντιτείνει ότι ο κάθε πανίκος τζιαι ο κάθε κιττής πρέπει να πιάννει μεγάλο μισθό για να μεν εξαρτάται πχ που δοσοληψίες με τους διάφορους εκατομυριούχους

  να κρατήσουμεν την ανάγκη λογοδοσίας των πολιτικών τζιαι πολιτειακών αξιωματούχων, την καταπολέμηση της διαπλοκής τζιαι την επιδίωξη της ισότητας - ουσιαστικά όμως, όι ως ρητορικές φούσκες όπως τους πολιτικούς μας.

  σιαιρετώ σε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Παυλό δεν θεωρώ τον Πανίκκον κομμουνιστήν :))

  Άρα δεν τον παρτάρω για τούτον.

  Τον παρτάρω όσον παρτάρω τους καθηγητές πανεπιστημίου που τους εξησηκώσαν που τες δουλειές τους στο εξωτερικόν τάσσοντας τους τζιαι τάσσοντας τους τζιαι τωρά θέλουν να τους χειρίζουνται σαν υπαλλήλους των δημοσίων έργων.

  Επίσης παρτάρω τον Πανίκκον διότι εστοχοποιήθηκεν για τον μόνον τζιαι ηλήθιον λόγον ότι τον εδιόρισεν ο Χριστόφκιας, Τζιαι μιας τζιαι έκαμεν τα ματσαράγκες ο προηγούμενος τζιαι επιτίθετουν του η αριστερά τζιαι τον τζιαιρόν που ήταν τιαι τον τζιαιρόν που δεν ήταν διηκητής, ας του κάμουμεν τζιαι μεις τούτου πόλεμον. Έμπηκεν μες την λίσταν των tasks που εβάλαν οι επικοινωνιολόγοι να εφαρμοστούν άμεσα. Εν φως φανάρι ότι εν δουλειές οργανωμένες που επικοινωνιολόγους, τζιαι εν τούτον που με κάμνει να σηκώννουνται τα καουρούθκια μου.

  Θεωρώ ότι τούτη η επικοινωνιακή αποχτήνωση που επιβάλαν στον τόπον τρεις εταιρίες παροχής υπηρεσιών που πληρώννουνται για να φκάλλουν τζιαι να κατεβάζουν προέδρους, προθυπουργούς, δημάρχους (τζιαι που πληρώννουνται πολλά πιο αδρά που τον Πανίκκον πον ο κεντρικός τραπεζίτης) κάμνουν πολλά μεγάλον κακόν, ποτζιείνα πον διορθώννουνται. Η Χρυσή αυγή είναι ήδη μες την ψυσιήν του Κυπραίου δεξιού ή αριστερού όπως τον έρπην. Θα εκδηλωθεί τζιαι θα γινεί σπυρούθκια, πυρετός, κάψη πληγή όταν θα έρτει η ώρα του,

  για αυτόν αντιδρώ με ότι θεωρώ ότι εν δουλειές τους. Τζιαι δεν θέλω κανένας άθρωπος που εκτιμώ να κάμνει πράξεις ή να λέει λόγια που τους βοηθά, για αυτόν κάθουμαι τζιαι γράφω σου λόγια τχιαι σέναν τζιαι του Στροβολιώτη.

  Να είσαι καλά, τζιαι να κριτικάρεις ότι σε χαλά, τζιαι άμαν δεν σσυφφωνούμεν θα σου το λαλούμεν ;)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή