Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Οι ευκαιρίες της κρίσης

Μάλιστα, η κατάσταση της χώρας προσφέρει ευκαιρίες. Πολλές μάλιστα.

Έχετε τώρα την μοναδική εκαιρία να μας εξηγήσετε το γιατί. Να μας δείξετε τι έφταιξε, ακόμη και ποιός έφταιξε. Να μας αναπτύξετε με κάθε λεπτομέρεια το πόσο μαλάκες είμαστε που δανειστήκαμε, που επενδύσαμε, που ψηφίσαμε αυτούς και που δεν ψηφίσαμε τους άλλους, που την ψωνίσαμε, που αγοράσαμε το πόλο φανελάκι και που τα φάγαμε παρέα.

Αν είστε εξειδικευμένος στα οικονομικά ή και όποια άλλη των liberal arts  σπουδάσατε μπορείτε να εμβαθύνετε όσο θέλετε. Θα βρείτε αίτια στην πρόσφατη ιστορία, την κοινωνιολογία και την κοινωνική ιστορία, στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, θα μας θυμίσετε ότι ο τύπος που σας δίδαξε φιλοσοφία στο Λονδίνο τα είχε προβλέψει και πως Τσόμσι κουνάει το κεφάλι του με ένα πικρό χαμόγελο. 

Αν χρωστάτε λεφτά έχετε την δικαιολογία να μην τα επιστρέψετε ενώ αν σας χρωστούν έχετε την δικαιολογία να τα απαιτήσετε. Ίσως να μπορέσετε να κάνετε και τα δύο.

Αν είστε συνδικαλιστής έχετε ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες. Μπορείτε τώρα να αναδείξετε τον ηγέτη που κρύβεται μέσα σας, να δείξετε πυγμή και αγωνιστικότητα, να κάνετε επιτέλους το άλμα στην πολιτική που πάντα ονειρευόσασταν.

Αν είστε δημοσιογράφος ακόμη καλύτερα. Κάθε σκατό στον οχετό της καταστροφής που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει πρέπει να καταγραφεί.

Αν τέλος είστε πολιτικός θα είστε πολύ μαλάκας αν καταφέρετε να βγείτε χαμένος από την κρίση αυτή.  Στρατιές ανέργων έτοιμων να υποχρεωθούν, δημοσιογράφων με την κάμερα στον ώμο, ψηφοφόρων που απεγνωσμένα ψάχνουν σωτήρες, τραπεζιτών που ψάχνουν στήριξη, επιχειρηματιών με περίσσευμα μαύρων ευρώ.

Αν δεν εμπίπτετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες τότε δυστυχώς είστε μέρος του προβλήματος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου