Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Και όμως κινείται.

"Και όμως κινείται..." ψιθύρισε ο Γαλιλαίος μόλις αναίρεσε την ηλιοκεντρική του θεωρία μπροστά στον πάπα.
Όμως δεν το είπε φωναχτά, αντρίκια. Έσκυψε το κεφάλι και το είπε στα μουστάκια του. Έσωσε τη ζωή του, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε κατ'οίκον περιορισμό και δικαιώθηκε μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα.
Ο Γαλιλαίος έκανε όπως θα έκανε και ο καθένας από εμάς (ελπίζω). Έτσι κι'αλλιώς η γη θα συνέχιζε την ασταμάτητη τροχιά της γύρω από τον ήλιο.
Είναι το παράδειγμα του Γαλιλαίου το σωστό; Τόσοι πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους για την Αλήθεια τους, ακόμη περισσότεροι εξορίστηκαν, ξυλοφορτώθηκαν, χλευάστηκαν. Μπορεί ακόμη και η "ελευθερία του λόγου" να μην υπήρχε σήμερα χωρίς αυτούς.
Η Αλήθεια του Γαλιλαίου δεν τον χρειαζόταν.
Κάποιες Αλήθειες από την άλλη δεν έχουν νόημα αν δεν φωναχτούν κι'αν δεν γραφτούν με μπογιά στους τοίχους.
Κάποιες Αλήθειες δεν έχουν νόημα στα αυτιά ηλιθίων.
Κάποιες Αλήθειες δεν έχουν ουσία αν δεν είσαι παιδί.
Και κάποιες Αλήθειες απλά δεν αξίζουν όσο μια τρίχα απ'τα μαλλιά σου.

5 σχόλια:

  1. "Κάποιες Αλήθειες δεν έχουν νόημα στα αυτιά ηλιθίων."

    Πάω σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η όποια αλήθεια είναι όμως το δυσκολότερο, πρέπει να ξεπεράσεις τα ταμπού, τις προκαταλήψεις αλλά κυρίως τους φόβους σου...

    Θέλει αρετήν και τόλμη η αλήθεια ρε Πάυλο μου...

    Όχι για να συγκρουστείς με κάποιον και να τον πείσεις για την δική σου αλήθεια...
    Αλλά για να έχεις ανοικτούς τους δικούς σου δέκτες να λάβεις τα σήματα που είναι γύρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια εν προσωπική κατάκτηση. Όποιος τη έβρει καλώς. Οι άλλοι ας εθελοτυφλούν τζαι ας κουτουλλούν πας τους μαύρους τους τοίχους. Αν τους πεις μιαν τζαι εν καταλάβουν, άστους τζιαμέ.

    Έννεν θέμα να πείσεις τον άλλο για την αλήθκεια, εξάλλου η χαρά της εν μες το ταξίδι που κάμνεις για να την έβρεις, που κανένας εν θα καταλάβει αν του την δώκεις μες το πιάτο, μασημένη τζιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάποιοι έγιναν λίπασμα στα "χωράφια" της ιστορίας - με ή χωρίς επιλογη...


    το καλό με όλες τις ιδέες είναι οτι τις περισσότερες φορές διαχέονται μέσα στην κοινωνία και εμφανιζονται ξανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν και συμφωνώ με τις διαπιστώσεις στο τέλος, θέλω απλά να επισημάνω πως σύμφωνα με τη σχετικότητα, δεν έχει ουσιαστικά σημασία αν η γη κινείται γύρω από τον ήλιο ή αν ολόκληρο το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από τη γη. Αλλά και η σχετικότητα πάλι, είναι και αυτή μια θεωρία.
    Τώρα αυτό που αξίζει να κρατήσουμε, είναι την προσπάθεια της επιστήμης μέσα από τους αιώνες να μεταθέσει το κέντρο του σύμνατος από το εγγύτερο στο εξωθεν και να κατανοήσει τον κόσμο και τις σχέσεις των πραγμάτων πέρα από δογματισμούς. αυτή η πορεία δεν είναι άλλο από μια επαλήθευση της διαλεκτικής που διέπει τον υλικό κόσμο, ή τουλάχιστον η αναγωγή του ανθρώπινου νου στην κατανόηση των σχέσεων στην πορεία του να προσδώσει νόημα στις ποιοτικές διαφορές αντί στην στείρα ιεράρχιση εφουρμέμενος από τις ιεραρχίες που ανακαλύπτει μέσα του.
    πόλης α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή