Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Δίκαιη Σύνταξη Δίκαιη Κοινωνία

Εδώ και πολύ καιρό σκέφτομαι ότι ο τρόπος συνταξιοδότησης στην Κύπρο είναι παράλογος. Στην Κύπρο πληρώνεσαι ανάλογα με τις εισφορές που έκανες όσο δούλευες. Όσο περισσότερο εισόδημα δηλώνεις τόσα περισσότερα χρήματα συνεισφέρεις και τόσα περισσότερα θα παίρνεις σαν σύνταξη. Λογικό;

Όμως: Όσο περισσότερα αμοίβεσαι στην καριέρα σου τόσο λιγότερες ανάγκες έχεις στα γηρατειά δεν είναι; Από την άλλη κάποιος που για μιά ζωή είχε δυσκολίες και αμοιβόταν πενιχρά θα πρέπει να συνεχίσει να ζει με καμμιά 400 ευρώ το μήνα. Τώρα μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη ή για συνέχιση/κλείδωμα lifestyle ;

Με τα υπάρχοντα δεδομένα το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα έχει σοβαρό πρόβλημα στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον. Οι λύσεις που προσφέρονται περιλαμβάνουν συνήθως αύξηση των εισφορών και του ορίου αφυπηρέτησης. Πολλές φορές μιλούμε και για αυξήσεις στο κατώτατο όριο σύνταξης χωρίς όμως και τις κατάλληλες ιδέες για το που θα βρεθούν τα επιπλέον λεφτά.
Αυτό που κανείς δεν έχει πει δημόσια είναι αν θα πρέπει κάπου να μπει ένα ανώτατο όριο σύνταξης αντί κατώτατο.

Ας δούμε λίγο το Αυστραλιανό σύστημα συνταξιοδότησης. Στην Αυστραλία όλοι οι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω-κάτω το ίδιο ποσό (γύρω στα 670 δολάρια) ανά δεκαπενθήμερο. Το όριο συνταξιοδότησης είναι σήμερα στα 65.5 χρόνια και θα αυξάνεται 6 μήνες κάθε δύο χρόνια μέχρι να φτάσει τα 67 το 2023. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Αυτοί που έχουν ακόμα εισοδήματα παίρνουν λιγότερα ή καθόλου αναλόγως των εισοδημάτων. Επίσης αυτοί που έχουν περιουσία πέραν κάποιου ποσού και πάλι παίρνουν μικρότερη ή καθόλου σύνταξη γήρατος.
Αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα:
"If you have assets but little or no income you are expected to rearrange your affairs to provide for yourself. "

Έτσι απλά. Η Δίκαιη Κοινωνία σε μία πρόταση.

7 σχόλια:

  1. Που καιρός να ασχοληθούν με τέτοιους νεωτερισμούς Παύλο;
    Θυμάσαι, έχουμε κοτζιάμου εθνικό πρόβλημα να λύσουμε - εδώ και 50 χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ εκδηλώθηκε πρόθεση να φορολογηθούν όσοι έχουν ακίνητα άνω του ενός εκατομμυρίου (και όχι κατά οικογένεια,αλλά κατά άτομο,άρα η κοινή περιουσία του ενος εκατ.δεν φορολογείται,και σήκωσαν θεούς και δαίμονες!).

    Ίσως όμως το αυστραλιανό μοντέλο να είναι η μόνη εφικτή λύση. Το ζήτημα των συντάξεων-η τρίτη ηλικία βρίσκεται στο όριο της φτώχειας-προκαλεί αλυσιδοτά προβλήματα στην οικονομία,και ίσως αντιληφθούν.ότι πέρα από το ανθρωπιστικό του θέματος,δεν συμφέρει ούτε οικονομικά να πεινά αυτή η ομάδα ανθρώπων.

    Αλά πρέπει να "πονήσει" η πούγκα πρώτα για να γίνουμε σωστοί σε αυτόν τον τόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 05 Ιανουαρίου 2010

    "Κάτι που πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω είναι το πως μπορεί να φορολογηθεί κάτι που δεν είναι κεφάλαιο ούτε αποδίδει κέρδη ή τόκους. Δεν είναι δεδομένο ότι όποιος έχει τίτλο ιδιοκτησίας στα χέρια του έχει και ρευστό."

    21 Φεβρουαρίου 2010

    "If you have assets but little or no income you are expected to rearrange your affairs to provide for yourself. Έτσι απλά. Η Δίκαιη Κοινωνία σε μία πρόταση."


    Αυτό που τον Γενάρη είναι ακατανόητο, τον Φεβράρη γίνεται δίκαιη κοινωνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστή παρατήρηση!
    Η φορολογία όμως δεν είναι το ίδιο με τη σύνταξη. "Provide for yourself" δεν είναι το ίδιο με το "sell your property or else...".
    Όταν πριν 10 χρόνια ζήτησα επιχορήγηση από το κράτος για να αρχίσω δική μου επιχείρηση μου είπαν ακριβώς αυτό: "έχεις περιουσία, δεν έχεις ανάγκη αρωγής". Αυτό το δέχομαι, είναι και λογικό και δίκαιο. Επίσης δέχομαι την φορολόγηση στην πώληση. Η φορολόγηση όμως της περιουσίας με σκοπό να με αναγκάσει να την πουλήσω (σε ποιόν άραγε;) συνεχίζει να είναι ακατανόητη όπως και η θεωρία ότι θα την πουλήσω και φτηνά...
    Γιατί δεν προτείνεται το ίδιο και για τις τράπεζες; Να φορολογηθούν οι περιουσίες τους για να τις αναγκάσουν να τις "ξεφορτωθούν" δίνοντας (φτηνά) δάνεια! Αντ'αυτού τους δίνουν ρευστό ελπίζοντας (μάταια) ότι αυτές θα ρίξουν τα επιτόκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενική αρχή της δίκαιης κοινωνίας είναι να εμποδίζει τη συσσώρευση πλούτου από την ολιγαρχία. Και τα δύο μέτρα εκπηγάζουν από αυτή την αρχή.

    Το ένα αναγνωρίζει ότι κάποιος που είναι πλούσιος έχει συσσωρευμένο πλούτο και δε χρειάζεται επιπλέον επιδόματα.

    Το άλλο έχει διπλό στόχο. Δημιουργεί αντικίνητρο στη συσσώρευση ακίνητης περιουσίας ώστε να αποφεύγει ένα άτομο τη φορολογία, και δημιουργεί κίνητρο για την συμπερίληψη της περιουσίας σε οικονομικές δραστηριότητες αντί να αφήνεται ανεκμετάλλευτη στα χέρια ενός ατόμου.

    Για τις τράπεζες συμφωνώ απόλυτα. Ήταν μεγάλο λάθος να τους δοθούν λεφτά με την ελπίδα ότι ο δήθεν ανταγωνισμός θα οδηγήσει στη πτώση των επιτοκίων. Επίσης, επιβάλλεται να φορολογηθούν οι δραστηριότητες και η περιουσία τους με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1-Διαφωνώ με την πρώτη σου πρόταση. Τι σημαίνει "να εμποδίζει τη συσσώρευση πλούτου και" ποιά είναι η ολιγαρχία που αναφέρεις;
    Για μένα δίκαιη κοινωνία είναι αυτή που μου δίνει την ελευθερία και το δικαίωμα να "συσσωρεύσω πλούτο", αρκεί να έχουν όλοι την ίδια ελευθερία και ευκαιρία να το πράξουν. Τη γη που έχω εγώ ή εσύ ή ο οποιοσδήποτε εξάλλου δεν την κλέψαμε ούτε την κατέχουμε παράνομα. Την κληρονομήσαμε ή την αγοράσαμε (πληρώνοντας φόρο βεβαίως στην συναλλαγή ή κληρονομιά)όπως γίνεται σε όλες τις ελεύθερες κοινωνίες. Αν κάποιοι επένδυσαν στη γή πολύ καλά κάνανε. Αυτοί που καταθέτουν πλούτο σε τράπεζες (ντόπιες ή ξένες) ή αγοράζουν πανάκριβα αυτοκίνητα, ή αγοράζουν ποδοσφαιριστές, ή τα τρώνε στα καζίνο γιατί να είναι στο απυρόβλητο και να καλούνται να πληρώσουν φόρο αυτοί που έκαναν τη συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή;

    2- Δικαίωμα της πολιτείας βέβαια είναι να αλλάξει την οποιαδήποτε φορολογική πολιτική. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται μετά από μελέτη και προετοιμασία. Όταν έκαναν την πρόταση το Δεκέμβρη δεν είχαν απολύτως τίποτε συγκεκριμένο να προτείνουν, καμμία λεπτομέρεια. Αυτό απλά προκάλεσε περισσότερο μούδιασμα στην αγορά ακινήτων αφού οι λίγοι που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να αγοράσουν δεν το πράττουν φοβούμενοι τη φορολόγηση. Κατ'επέκταση η οικονομία και τα έσοδα του κράτους υποφέρουν κάπως περισσότερο.

    3-Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τονώσεις την οικονομία. Οι πλείστοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση είναι μακράν η χειρότερη μέθοδος...

    4- Η δίκαιη κοινωνία πρέπει να βοηθά ισότιμα τους πολίτες που έχουν την ανάγκη της. Οι σύνταξη γήρατος πρέπει να εξασφαλίζει στους συνταξιούχους μια αξιοπρεπή ζωή και όχι όπως είπα στο ποστ να τους πληρώνει για μπορούν να συνεχίσουν το lifestyle που είχαν. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την αρχή που λέει ότι τα λεφτά που βάζεις στις κοινωνικές ασφαλίσεις είναι δικά σου. Το βρίσκεις δίκαιο κάποιος να αφυπηρετεί από το δημόσιο με παχυλό εφ'άπαξ και εξαψήφια σύνταξη ενώ κάποιος που αφυπηρετεί από μια μεσαία θέση ιδιωτικού υπαλλήλου να παίρνει λιγότερο από το ένα δέκατο;

    5- Αν έχω εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις και τεράστιες εκτάσεις γης και έχω 13 παιδιά ΔΕΝ δικαιούμαι την αρωγή του κράτους που δικαιούται μια φτωχή μονογονική οικογένεια με ένα παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν υπάρχει στην Κύπρο ολιγαρχία που συσσωρεύει πλούτο (τζαι ξοθκιάζει τον αλόγιστα) εν οι δημόσιοι τζαι οι ημικρατικοί υπάλληλοι. Δουλέυκουν το ένα δέκατο που ένα ιδιωτικό υπάλλη λο τζαι πιάννουν τριπλάσια τζαι τετραπλάσια. Εν τόση πολλή η δύναμη τους που ούτε κυβέρνηση ούτε βουλή τολμούν να τους τα κνίσουν (ακόμα τζαι τωρά που έχουμεν κοτζιά μου κρίσην) επειδή ξέρουν ότι ακόμα τζαι πρόταση για μείωση των ωφελημάτων των Δ.Υ. μειώνει την εκλεξιμότητα τους στο μηδέν.
    Κανένας δε συγκρίνεται με το Δ.Υ. σε ωφελείματα τζαι πλεονεκτήματα σει θέματα χρηματοδότησης. Ένας ιδιώτης άμα θέλει δάνειο περνα που σιηλλια κοσσιηνα. Ο Δ.Υ. απλά παίρνει το απόκομμα μισθοδοσίας του. Τζαι ο απλος πολίτης τρέμει να πιάσει δάνειο επειδή αν χάσει τη δουλειά του έτα ούλλα πούκουππα. Ο Δ.Υ. εν φο'αται τίποτε. Εγγυημένος ισόβιος μισθός. Εγγυημένη δόση. Ενα βαρβάτο εφάπαξ τζαι μετά σούπερ σύνταξη.
    Γιατί οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια άμαν έχουν 50000 "αριστοκράτες" που εν τους πιάννει ούτε κρίση ούτε κανένα πρόβλημα της οικονομίας.
    "Γενική αρχή της δίκαιης κοινωνίας είναι να εμποδίζει τη συσσώρευση πλούτου από την ολιγαρχία.", λέει ο ανώνυμος φίλος. Και σε ευχαριστώ επειδή ακόμα κι αν διαφωνώ με τα ποστ σου μου έδωσες τροφή για σκέψη και βρήκα ποια είναι αυτή η ολιγαρχία, ή μάλλον η αριστοκρατία (αφού στην Δ.Υ. μπαίνουν μόνο οι καλύτεροι με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες) που μας κυβερνά πραγματικά και τρώει τον καθυμερινό μόχθο του απλού κυπραίου όπως τα αμπελοπούλια, με την ντουζίναν!
    Που δαμαί να ξεκινήσει να κόφκει η Δίκαιη Κοινωνία για να δώκει τους φτωχούς τζαι όποιος αρτσιάκκης το κάμει εγώ εννα του αναφκω κάθε Κυριακή λαμπαδα ώσπου να πεθάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή