Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Βάρβαροι αγαπημένοι.

Ακούγωντας τις σημερινές ειδήσεις συνειδητοποίησα λίγο παραπάνω πόσο την έχουμε βαμμένη σ'αυτή τη χώρα.

Σε πρώτη φάση κατάλαβα ότι ο Ταλάτ είναι κεφαλοκλειδωμένος από τον τουρκικό στρατό. Η επιμονή του και η συμπεριφορά του στο θέμα του Λιμνίτη μου ψιθυρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κενές περιεχομένου και ότι τα της λύσης για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους είναι άλλο ένα παραμύθι στο τέλος του οποίου οι Κύπριοι ζούν χειρότερα.

Σε δεύτερη φάση οι αντιδράσεις για το έργο που παρουσιάζεται στην Μπιεννάλε της Βενετίας. Κόμματα και υπουργοί λογοκρίνουν την Τέχνη με απίστευτη άνεση. Ο ευρωπαϊκός ΔΗΣΥ καιτο Ευρωπαϊκό Κόμμα απαιτούν την Σοβιετικού τύπου στράτευση της τέχνης στις επιδιώξεις και πολιτικές της Πολιτείας. Δεν είναι απλά γελοίο, επααρχιωτικό ή κομπλεξικό. Είναι καθαρά ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ.
Ακόμη χειρότερο είναι το ότι όλα αυτά γίνονται με την εισβολή και την κατοχή στο επίκεντρο. Ούτε στον κόσμο της Τέχνης δεν δικαιούται η Κύπρος να υπάρχει χωρίς το Πρόβλημα. Στην Μπιεννάλε πάμε για να αναδείξουμε το Πρόβλημα, στην Ευρωβουλή πάμε για να αναδείξουμε το Πρόβλημα, στο Champions League πάμε για να αναδείξουμε το Πρόβλημα. Έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά απ'τον Καβάφη: Οι Βάρβαροι έχουν έρθει και εμείς γουστάρουμε, σαν νεανίδα που μόλις πήρε δουλειά στο δημόσιο.

5 σχόλια:

  1. oyte ki edo xoris problhma....

    poso dikio exeis

    Nikolas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παυλο, είναι τόσοι πολλοί που πάνω στο πρόβλημα βασίζουν καρριέρες εισοδήματα ακόμα και την ίδια την ύπαρξη τους. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι από τη μέρα που μπορώ να θυμάμαι (και είμαι σήμερα 51 χρονών) δεν πέρασε μέρα που να μην ασχοληθώ είτε εξ ακοής είτε εξ οράσεως είτε με σπατάλη φαιών κυττάρων με το πρόβλημα. Τελικά η κατάρα που μας κατατρέχει είναι πολύ μεγάλη :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά ερώτηση που με βασανίζει χρόνια ώς κυπραίος της διασποράς, εν η 'ταυτότητα' μου. Δηλαδή εχτός που το πρόβλημαν, τί άλλον με κάμνει κυπραίον (τζιαι ναν καλόν δηλαδή).

    Εσείς που είσαστεν στο νησί, πώς αντιλαμβάννεστε την ταυτότητα σσας (έν μιλώ για την πολιτική, ή εθνική, μιλώ για την κοινωνική-αθυρώπινη ταυτότητα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Διάσπορος

    Ωραία ερώτηση. Σηκώννει σκέψη. Θα το σκεφτώ και θα επανέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάσπορε, το επόμενο πόστ εν μιά απάντηση. Μπορεί να σκεφτώ τζιαι άλλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή