Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κύριε Πρόεδρε μην παραιτηθείτε!

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στο χάος. Αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα και πίσω του ακολουθεί ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Αναπόφευκτα θα ακολουθήσει η πολιτική αστάθεια που μόλις αρχίζει να μας δείχνει τα δόντια της. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Κύπρος είναι ένα κενό εξουσίας και μια προεκλογική περίοδος.
Όσοι πιστεύουν ότι κερδίζουν πόντους στο πολιτικό παιχνίδι με αυτά που γίνονται είναι βαθύτατα ανεύθυνοι και επικίνδυνοι.
Δεν χαρίζω στον πρόεδρο ούτε δράμι από την πολιτική ευθύνη που τον βαραίνει. Και αυτόν και το κόμμα του και το συγκυβερνόν κόμμα και την βουλή και το όλο σκωροφαγωμένο οικοδόμημα που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είμαι όμως και διαθετειμένος να ξοδέψω ούτε ένα δευτερόλεπτο σε κακίες, κυνήγια και μετά χριστόν προφητείες. Λυπηθήκαμε, θυμώσαμε, αγανακτήσαμε. Η δικαιοσύνη θα πάρει το δρόμο της, δεν υπάρχουν πια περιθώρια απόδρασης από την ευθύνη που την βαραίνει και αυτήν...
Τώρα πρέπει να δουλέψουμε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να ξεχάσει την εξουσία και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την διαχείριση τιης κρίσης και την ανοικοδόμηση μιας νέας Κύπρου. Όταν ζητήσει από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας αυτές θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα προσφέροντας τους ικανότερους ανθρώπους τους.
Αυτή η νέα κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την μεγάλη, αν όχι απόλυτη πλειοψηφία της βουλής.
Χρειάζεται να βρεθεί αμέσως μια συμφωνία για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα που να περιλαμβάνει τις εργατικές συντεχνίες, την ΠΑΣΥΔΥ, τους εργοδότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κανένας δεν πρέπει να περνά ούτε λεπτό στη δουλειά του χωρίς να είναι παραγωγικός και κανένας δεν μπορεί να είναι πιο ίσος από τον άλλον σε θέματα εισφορών και συνταξιοδότησης.
Η εκκλησία της Κύπρου και άλλοι πλούσιοι οργανισμοί και άτομα θα πρέπει να θυσιάσουν μέρος τους πλούτου τους για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.
Το κράτος μας πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε πάρα πολλούς τομείς, αν χρειαστούν συνταγματικές αλλαγές να γίνουν.
Το καλύτερο μνημόσυνο στους νεκρούς θα είναι αν ο θάνατός τους γίνει η γέννηση μιας καινούργιας Κύπρου. Δεν μας παίρνει να δώσουμε στα παιδιά τους και στα παιδιά μας μια Κύπρο χρεωκοπημένη τόσο οικονομικά όσο και ηθικά.


10 σχόλια:

  1. Φίλε Παύλο,

    Ο καθένας μας δικαιούται να έχει τις δικές του απόψεις και αντιλήψεις. Η δική σου άποψη μου είναι απόλυτα σεβαστή. Όταν όμως επιθυμούμε να ζούμε σε μία κοινωνία δημοκρατική, το σωστό και λογικό είναι να αποδεχόμαστε και να υιοθετούμε την άποψη της πλειοψηφίας, να μην παρεμποδίζουμε και να επιτρέπουμε των πραγματικών δημοκρατικών θεσμών να λάμπουν.

    Συμφωνούμε απόλυτα ότι η Κύπρος μας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα, αρκετά εκ των οποίων η επίλυση τους είναι δύσκολη, επίπονη και απαιτεί θυσίες από όλους μας.

    Τα πρόσφατα τραγικά και εγκληματικά γεγονότα που δεν άφησαν ούτε και ένα απο εμάς ασυγκλόνιστο δεν είναι τυχαία ή μεμονομένα. Καθημερινά, τα ΜΜΕ προβάλουν ΤΕΚΜΕΙΡΙΩΜΈΝΑ την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να επιλύσει ακόμα και τα μικρότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Με την ανοχή μας και αποδοχή παραμονής του Προέδρου και των Αξιωματούχων του ποιός μπορεί να εξασφαλίσει εμένα ή εσένα ότι αύριο αυτή την συμπεριφορά μας δεν θα την εκλάβει η σημερινή και η οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση ώς ένα εν λευκώ συγχωροχάρτι για οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική κακοδιαχείριση εκ μέρους τους των μύριων προβλημάτων που μας ταλανίζουν καθημερινα?

    Η γέννηση μιας καινούργιας Κύπρου μπορεί μόνο να επέλθει με ουσιαστική αλλαγή. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή είναι κατ΄εμένα η επίδειξη πολιτικής ευθιξίας απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω της άμεσης παραίτησης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όταν ζητήσει από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας αυτές θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα προσφέροντας τους ικανότερους ανθρώπους τους."

    Μα, θα το ζητήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Costas
    Καλωσόρισες! Βλέπω το ζήτημα πρακτικά πλέον. Παραίτησει σημαίνει προκύρηξη εκλογών και αναπόφευκτα μια προεκλογική εκστρατεία που θα διχάσει περισσότερο την κοινωνία ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα. Και εσένα δεκτή η άποψη σου και συμφωνώ σχεδόν απόλυτα αλλά πρέπει να βάλουμε πρώτα την επίλυση των προβλημάτων. Ο Χριστόφιας θα τιμωρηθεί έτσι κι'αλλιώς. Εκλογές θα ακολουθήσουν αρκετές...

    @Στροβολιώτη
    Όχι. Κάποια πράγματα όμως πρέπει να ειπωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα.

    Πριν από την έκρηξη στο Μαρί, συμφωνώ μαζί σου Παύλο ότι, ζητούμενο για τον τόπο ήταν η ενότητα - και για το κυπριακό και για την οικονομία και για την παιδεία και για άλλα. Αλλά ελάχιστες φορές φάνηκε ότι αυτό ήταν το ζητούμενο και για την ίδια την κυβέρνηση...

    Σε κάθε περίπτωση, μετά την έκρηξη ζητούμενο δεν είναι πια η ενότητα. Ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και στους θεσμούς της, η οποία δυστυχώς ανατινάχθηκε κι αυτή στον αέρα. Και μόνο με την αποχώρηση όσων δεν ήξεραν, ενώ όφειλαν να ξέρουν, ή δεν έπραξαν, ενώ όφειλαν να πράξουν, μπορεί να αποκατασταθεί, στο ελάχιστο έστω, η εμπιστοσύνη αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νάσια,

    Η ενότητα είναι τώρα μονόδρομος. Όχι για να σωθεί ο Χριστόφιας ή το ΑΚΕΛ αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
    Ας μην απατώμαστε. Το συμβάν της δευτέρας δεν συνέβηκε σε προηγούμενη κυβέρνηση από καθαρή τύχη. Οι ανευθυνότητα φαίνεται και από την πλευρά του δελφίνου του ΔΗΚΟ κ. Κυπριανού, και από τεχνοκράτες της κρατικής μηχανής όπως και του στρατού. Η βουλή επίσης απέτυχε στον αποτελεσματικό έλεγχο της εκετελεστικής εξουσίας.
    Το μοναδικό πράγμα που θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών θα είναι να δει ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς και άλλους παράγοντες να δουλεύουν μαζί για την διόρθωση του προβλήματος. Μια προεκλογική θα οξύνει τις αντιπαραθέσεις και θα αναβάλει την ανοικοδόμηση για μετά από ακόμη ένα μεγάλο φαγοπότι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παύλο μου είμαστε και φίλοι. Μακάρι... αλλά ούτε με πόμπες!!!

    Παρόλο που πιο λογικό θα ήταν να παραιτηθεί και να αναλάβει ο Ομήρου (σαν πρόεδρος της βουλής) και να κάνει αυτός την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Όσον αφορά το σχόλιο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις θέλω να πιστεύω ότι ο Κληρίδης ή ο Παπαδόπουλος θα τα έδιναν αμέσως στους αμερικάνους χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Βασιλείου ίσως να κωλυσιεργούσε λόγο αλλά στο τέλος κι αυτός θα τα ξεφορτωνόταν το συντομότερο δυνατό.

    Όσο για τον Χριστόφια, τούτος έσιει πετσιάν πιο πασιάν τζαι που του ρινόκερου. Θα μας πετάξει έναν σωρόν δικαιολογιές του τύπου "φταιν οι ιμπεριαλιστές οι αμερικάνοι" και "εγώ εν τζαι..." τζαι θα κάμει το αδύνατον δυνατόν να τα σσιεπάσει τζαι να τα χώσει τζαι γενικά να μειώσει τες ζημιές του χωρίς να παραχωρήσει εξουσίαν ή να την μοιραστεί με τους "φασίστες πραξικοπηματίες της νεοφιλελευθερης δεξιάς"...

    Οπόταν... ούτε με πόμπες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ουτως η αλλος πρεπει να παει εσσω του.ειναι η ευακαιρεια αν απαλλαχτουμε απο μια κομμουνιστικη αντιλαικη ανθελληνικη και φιλοτουρκικη χουντα.ευκαιρεια να σωθει η κυπρος εστω και αργα εαν αναλαβαμει μια δημοκρατικη κυβερνηση.οι φασιστες ας πανε στην ρωσσια τους η μαλλον στην τουρκια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνούσα αν δεν ένοιωθα βέβαιος ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος και το επιτελείο μετρίων που τον στηρίζει είναι ικανοί και για χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. mesa se olo afton ton emfulio pou parakolouthw ex apostasews (zw londino) kai matwnei h psuxi mou, mesa se afti tin apistefti tragwdia kai ton polemo kuprios kata kupriou, AFTO einai apo ta liga SWSTA keimena pou diavasa tis teleftees meres....h ousia prepei na einai MIA: enwmenoi (ENWMENOI) na zitisoume na vrethoun oi enoxoi, na perimenoume ta apotelesmata twn erevnwn kai tote ENWMENOI na zitisoume na timwrithoun oi anefthinoi foniades.....oxi na alliloskotonomaste....tetoies wres!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ‎"Το ζητούμενο το οποίο δεν επιτεύχθηκε, σύμφωνα με ανεξάρτητους πολιτικούς αναλυτές, ήταν ένα: η ανάδειξη ισχυρής πολιτικής ηγεσίας, η οποία μπορεί και είναι ικανή να δημιουργήσει προοπτικές και ελπίδα".

    Από το facebook...

    Θα ανέμενα από τον πρόεδρο αλλά και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ.

    Η κρίση φοβάμαι θα είναι πολύ βαθύτερη από όσο νομίζουμε. Η ανάληψη ευθυνών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αλλά μικρό δίπλα στο μέγεθος των προβλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή